Engelli Çocuklar İçin Engelli Oyuncaklar'a LEGO'dan Destek #toylikeme

Bugünlerde tek boyutluluktan uzaklaşarak toplumda yaşayan tüm insanların markada kendini görmelerini sağlayacak faaliyetlere girişiyor. Whatsapp güncellemesi ile eklenen farklı ten renklerine sahip emojiler,  Dove'un oluşturduğu kırmızı saçlı emojiler, farklı vücut ölçülerine sahip Barbie bebekler...

İnsanları ötekileştirmek ve toplumdan dışlamak, yani toplumdaki figürler içerisinde kendini bulmalarına engel olmak büyük bir vebal. Onlara üzülmek yetmiyor, onlar için harekete geçmek gerekiyor. Özellikle de hayat yolculuğunun henüz başında çocuklar için. Onların kendi ile barışık büyümesini sağlamak tabii ki de bizlerin görevi!

İngiliz gazeteci Rebecca Atkinson 2015 Nisan'da engellileri temsil eden bir oyuncağın olmamasını fark etmesi ile aklına bir fikir düştükten sonra iki arkadaşı ile iletişim kuruyor. Karen Newell (Ragdoll Production firmasında oyun danışmanı, görme engelli bir oğlu var.) ve Melissa Mostyn (Yazar, kendi işitme engelli, kızının engeli ise beyin felci.) Üç arkadaş bir araya gelerek Facebook ve Twitter hesabı açarak #toylikeme hashtagi ile seslerini duyurmaya karar veriyorlar.

American Girl Doll Hospital
İnsanlardan bir engeli temsil eden oyuncak fotoğrafları göndermelerini istiyorlar. Gelen fotoğraflardan biri işitme engelli bir oyuncak, Moxie'nin kel bir oyuncağı. 

Hepsi bu.

Sonra, bu sessizliğe tekrar hareket getirmek için kendileri oyuncakları bozarak ve sonuçlarını paylaşarak viral olmayı başarıyorlar.

 
Dünyadaki tek 3D baskılı oyuncak üreticisi Makies var olan oyuncaklar için engellilerin kullandığı aksesuarları üretmeye başlıyor. İşitme cihazı, baston ve yüzü lekeli bir bebek...

Daha sonra #toylikeme ekibi, change.org üzerinden bir kampanya başlatıyor. Playmobil'in engelli oyuncaklar üretmesi için 50k imza topluyorlar. Marka tabii ki de bu durumu karşılıksız bırakmıyor ve üretime başlıyor, Playmobil'in 2016-2017 yılları içerisinde oyuncakları piyasaya sürmesi bekleniyor. 


Ve LEGO.
LEGO, aslında bu atak için hayli geç bile kaldı. Tekerlekli sandalyeli oyuncak bir adam figürü olarak ürettiği oyuncağı Wheels4Lego olarak adlandıran LEGO'nun ilham kaynağı tabii ki  #toylikeme.

Wheels4Lego - Engelli Oyuncak
  

İşitme engeli, yürüme engeli ve hatta doğumdan ya da belki de sonradan oluşan bir leke ile yaşayan ile çocukların oyuncağını bulması gerçekten harika. Hatta bu oyuncakları onlara hediye ediyorlarsa onlardan güzeli yok.  En kısa sürede farklı zorluklarla mücadele eden diğer çocukların da oyuncaklarını yapmalarını umuyorum. Otizmden başlasınlar mesela?

insan

1 yorum:

  1. Tekerlekli sandalyenin Türkiye'ye gönderimi var, şuradan satın alınabiliyor: www.minifigs.me/lego-wheelchair/

    Benzer diğer oyuncak: www.amazon.com/lego

    YanıtlaSil

BJOLİ'NİN ÖNERİSİ

Kurumsal Sosyal Sorumluluk, daha iyi bir dünya, daha karlı şirketler yaratmanın bir yoludur. "Bu sis bulutu dağıldığında, şirketlerin artık bir şeyleri desteklemesi, salt para kazanmak dışında da amaçlarının olması gerektiği düşüncesi herkesçe kabul edilmiş olacak." | Jeffrey Immelt, General Electric Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su, Sosyal Sorumluluk Şirketler Konferansı, 2008. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi: Angela & Roi

Instagram